Szívünk Napja 2018. a Kecskemét 650 – Helyi Termék Ünnepen

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.
A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját. A Világszövetség magyar tagjai – a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány – az első évtől kezdve csatlakozott a felhíváshoz.
A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal. A Szívünk Napján az életmódváltást szeretnénk népszerűsíteni – több mozgást, a dohányzás elhagyását, egészségesebb táplálkozást – hitelesen, megalapozottan, közérthetően.
Kecskeméten immáron 21-ik alkalommal rendezzük meg a Szívünk Napját, hagyományos a Főtéren.

A rendezvény lebonyolításában a Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány, a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány, a Szívbetegekért a Szívinfarktus Megelőzésére Alapítvány, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei szervezete, az Ölelő Kéz Alapítvány közösen vesz részt.
A Szívünk Napja rendezvényén ingyenesen vehetők igénybe azok a szűrővizsgálatok, amelyek révén az emberek megtudhatják, hogy az adott pillanatban milyen állapotban is van szívük valójában. Az érdeklődők koleszterinszint, vércukorszint, vérnyomás, BMI, testzsír-százalék, haskörfogat mérésen, valamint obezitás vizsgálaton vehetnek részt. Az érdeklődők megtudhatják, hogy mit lehet, mit érdemes tenni az említett rizikófaktorok csökkentése érdekében.

A program 2018. szeptember 30-án, vasárnap 15 órától 18 óráig tart Kecskemét Főterén a Kecskemét 650 – Helyi Termék Ünnepen

PROGRAMOK 2018.09.30. vasárnap délután 15.00 órától

Rákóczi út

Séta az egészségért
Végig a megújult Rákóczi úton a Főtérig – Gyülekezés és szűrési könyvecskék kiosztása a Rákóczi út Vasútkert felőli végénél 14:45-től.
A sétán résztvevők elsőként, soron kívül vehetnek részt a szűrővizsgálaton.
Kecskemét Főtere

Megnyitó –
Dr. Nagy András Magyar Nemzeti Szívalapítvány

Szűrővizsgálatok
Vérnyomás- , vércukor- , koleszterin- , testzsír- mérés, obezitás vizsgálat, egyéni szív és érrendszeri kockázat meghatározás,

– “Egészségesen finom” – étrendi tanácsadás (BKMK dietetikusai)
– Újraélesztés oktatás – Dr. Szabó István osztályvezető főorvos, Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály és munkatársai
– Véradás – Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezete szervezésében
– “Gyermekkuckó” – Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezete szervezésében
– Aero Fit Dance fitness bemutató
– Közös torna
– Salsa táncbemutató és közös tánc a Dolce-Dance tánciskolával