BEHARANGOZÓ – XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnep

Gazdag programkavalkád és számos újdonság várja a vendégeket 2022. május 6-8-ig a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnepen Kecskemét Főterén.

 A városközpont megtelik hungarikumokkal, színpadi és kulturális műsorokkal, valódi hagyományőrző, családi interaktív programokkal az Aranyomok Kistérségfejlesztési Egyesület jóvoltából.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

Pénteken 18 órakor a fesztivál Szabó Sándor tárogató műsorával kezdődik.  Az eseményt megnyitja Dr. Simicskó István, a Hungarikum Bizottság tagja, majd köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, melyet az „Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat” eredményhirdetése követ. Ezután Bársony Anett karikásostoros világrekorder bemutatóját tekinthetik meg. A 45 éves Kecskemét Táncegyüttes: Az Alföld – „Itt születtem én…” című műsora kápráztatja el a látogatókat, amely után táncház színesíti a programot. 20 órakor kezdődik a HangOver Gang együttes koncertje.

A fesztivál évről évre megújul. Idén egyik fő attrakciója a kiemelkedő nemzeti értékek sorába felvett magyar citera és citerajáték lesz. Hagyományteremtő szándékkal  május 7-én szombaton 10 órától az Egyesület Citera Ünnepet szervez. Citera- és hangszerkészítési bemutatóval, vásárral, szakmai konferenciával, női viseletbemutatóval, citera gálaműsorral készül a népi hangszer sokoldalúságának bemutatása és megszerettetése érdekében.

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos nyitja meg az ünnepet. A közel kétórás színpadi előadáson bemutatkoznak a térség citerazenekarai.

A nap kiegészítő eseményeként sor kerül a 2021-ben indított Térségi Mesekuckó ezévi találkozójára is, valamint meséket hallhatnak a Meseföld című Bács-Kiskun megyei mesekönyvből is Bánföldi Szilárd tolmácsolásában. Az egy órás programot ezúttal a Kunság Táncegyüttes tájegységi táncok bemutatásával színesíti, melyet kárpát-medencei viseletbemutató követ. A szombati nap fellépői között a tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület is szerepel.

Szombaton 15:30-kor a Kecskemét City Balett Piros Aranyak és Erős Pisták című előadását élvezhetik a fesztivál látogatói.

A Citera Ünnep fénypontja igazi kuriózum lesz, ugyanis hét országos hírű citerazenekar kalauzolja a nézőket a népi hangszer segítségével a népzene, a klasszikus zene és a könnyűzene világába egy gálaműsor keretében 17 órától.

A nap zárásaként 19:30-kor Kollányi Zsuzsi & Ritmo akusztik duó koncertje szórakoztatja a vendégeket.

A HI-Kecskemét program Gasztrovasárnapja ezúttal is kivételes gasztronómiai élményeket kínál majd gazdag kóstolókkal. Fény derül az eredeti magyar gulyásleves titkára, látványfőzés keretében bográcsban készül el a nagyközönség előtt. A Magyar Szablyavívó Egyesület bemutatóval és vívásoktatással várja az érdeklődőket. Ezt követően Radics Sándor cimbalomművész előadása, Gáspár Dávid operett slágerekkel, a Tisza Táncegyüttes Szolnokról, a tiszaalpári Bársony Mihály Népdalkör és a MintaPinty Zenekar gyermekeknek szóló műsora lesz látható és hallható a színpadon. 17 órától a Konyha Zenekar szórakoztatja a közönséget.

Mi mindennel találkozhat még a kedves vendég a rendezvény ideje alatt? Kiállítás keretén belül megismerhetik a hungarikumokat, nemzeti értékeket, valamint hagyományőrző tájegységek lesznek jelen. A  Hévíz Turisztikai Egyesület a „Hévízi-tó mint hungarikum” bemutatásával és könyvbemutatóval, iszapszappan árusításával készül. Lakitelekről a Hungarikum Liget finom zöldség- és gyümölcskészítményeinek kínálata mellett betekintést nyerhetnek a Liget látnivalóiba is. A Lakiteleki Települési Értéktárból összeállított válogatással ismerkedhetnek meg az érdeklődők, köztük Bódor Sándor citerakészítő munkásságával. Kiemelt figyelmet érdemel majd zenetörténeti kuriózumként Tiszaalpár.  A tekerőlant és citerakészítés folyamatának bemutatása lesz látható hagyományőrző jurtában.  Többek között a világhírű Bársony Mihály népművész, citera – és tekerőlant készítő mester tevékenységének megismertetésével készül a település.

Mohács kiállításán a mohácsi busójárás és szellemi örökség, valamint a város kulturális eseményei kerülnek főszerepbe. A békéscsabai sátorban helyben sütik majd a hungarikum csabai kolbászt. A felsoroltakon kívül még jónéhány település jelenik meg a rendezvényen, úgymint Kunbaracs, Vásárosnamény, Szolnok, Szeged, Kalocsa, Balatonfüred és Kiskunfélegyháza. Ne hagyják ki sátraik felkeresését, mert különlegességekkel készülnek ők is.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat standján megyei értékekkel, hungarikumokat bemutató, népszerűsítő installációkkal, játékokkal találkozhatnak a látogatók. Ezen kívül a Petőfi Sándor-emlékévhez kapcsolódóan Kiskőrös, Szalkszentmárton, Szabadszállás és Dunavecse képviselteti magát érdekes foglalkozásokkal, kvízjátékkal.

A Hungarikum kvízt helyesen kitöltők színházjegyeket nyerhetnek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadásaira.

A gyermekeket is számos izgalmas programmal csalogatják a Főtérre. Fő attrakcióként Hungarikum mesevonaton utazhatnak, Hungarikum mesét hallgatva. Hungarikum játszóházban kapcsolódhatnak ki, a Furfangos Paraván „A világszép kecskebéka” című bábelőadását élvezhetik. Az elmúlt évben nagy sikert arató Csupa-Csoda Vándorjátszótéren szórakozhatnak. Ügyességüket kipróbálhatják a hat méter magas mászófalon, felülhetnek a mini óriáskerékre, gokartozhatnak, pónilovagláson, kézműves foglalkozáson vehetnek részt, valamint pecsétgyűjtő nyereményjátékon játszhatnak ajándék mézeskalácsért, megtekinthetik az „Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat” pályaműveinek kiállítását.

Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár forgatagában helyi és környékbeli termelők, kézművesek kínálják szívvel-lélekkel készült portékáikat.

Kínálatukban megtalálhatók Magyar népmesék-ajándéktárgyak, mézeskalácsok, bőr- és nemezáruk, ezüst- és rézékszerek, honfoglalás kori hagyományőrző övek, tarsolyok, textilbábok, ásványékszerek, kerámiák, kézműves ruhák, fa és textil termékek, játékok, horgolások, rongyszőnyegek, kaktuszok.

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői kistermelői élelmiszerek közül választhatnak kedvükre közvetlenül a termelőktől. Gombapástétomok, zöldségkrémek, füstölt húsáruk, sajtok, fürjtojás, chili készítmények, mézek, mézes puszedlik, marcipán, lekvárok, szörpök, teafüvek, reform édességek és a magas C-vitamin tartalmú homoktövis termékeket vásárolhatnak kedvező áron.

Az eseményen a hungarikumok a gasztronómiában is jelen lesznek.  Mindhárom napon tiszai és dunai halászlével várja a vendégeket a Kerekdombi Termálfürdő. A Fodor Cukrászda kedvezményes áron kínálja a hungarikum dobostortát. Az erdélyi Székelyudvarhelyről érkező Irmuska néni és segítői készítik az óriás kürtőskalácsot. A helyi, kecskeméti barackpálinka készítő mester Mihócsa József regionális aranyérmes és Champion-díjas pálinkakülönlegességei mellett a többször Magyarország legjobb pálinkafőzdéjének választott aranyérmes és Champion-díjas pálinkákkal érkezik a rendezvényre a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.

Ezeken kívül egytálételek, frissensültek, lepények, lángos, óriás palacsinta, fánk, sütemények, szendvicsek, finom tájjellegű borok és kézműves sör lesz megtalálható a kínálatban.

A rendezvényen való részvétel ingyenes.

Töltse velünk ezt a hétvégét! Ismerje meg a hungarikumokat, nemzeti értékeket!

Fedezzük fel újra hagyományainkat! Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

Keresse eseményünket a facebookon: XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál